Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Cooking 201

Αφού είπαμε κάποια βασικά πράγματα εδώ, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με το meal prepping, δηλαδή όταν έχουμε χρόνο φτιάχνουμε κάποια πράγματα και τα καταψύχουμε ή τα αποθηκεύουμε για να τα καταναλώσουμε όταν δεν θα έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεση μας.

Ζωμοί
Μόλις προσθέσεις νερό σε οποιοδήποτε φαγητό, χάνεις αυτομάτως την μισή γεύση, γι αυτό υπάρχει το κρασί και οι ζωμοί, που όχι μόνο δεν στερούν από το φαγητό την γεύση, αλλά την εμπλουτίζουν κιόλας. Οι βασικοί είναι ζωμός λαχανικών, ζωμός κότας, ζωμός βοδινός και ζωμός ψαριού. Εγώ βέβαια προτιμώ το ζωμό γαρίδας, ενώ ο ζωμός μανιτάρι δίνει άλλη γεύση ακόμα και σε ένα απλό πιλάφι. Επίσης η Εύη Βουτσινά είχε δημοσιεύσει αυτό το ζωμό κρέατος.

Σούπες
Υπάρχει κάπου στο βάθος ενός ντουλαπιού μου μια φόρμα για μάφιν σιλικόνης η οποία έχει έναν και μοναδικό σκοπό. Να παγώνει σούπες στην κατάψυξη. Την γεμίζω, αφήνω 2 μέρες στην κατάψυξη, ξεφορμάρω και βάζω σε ziplock bag και όποτε θέλω σούπα ζεσταίνω 2 "παγάκια". Αν δεν πολυχωνεύετε τις κλασσικές σούπες, όπως κι εγώ, δοκιμάστε μια μανιταρόσουπα βελουτέ, μια κλασσική (όχι για μας) Βισυσουάζ, αυτήν την βελουτέ κολοκύθας ή αν δεν βρίσκεις κολοκύθα, δοκίμασε καροτόσουπα.

Σάλτσες και pesto
Η βασικότερη συνταγή σάλτσας ντομάτας που στο τέλος του καλοκαιριού σηκώνω τη λαϊκή για να φτιάξω είναι αυτή, επειδή όμως έχω και μια αδυναμία σε μπαχαρικά και βότανα, κάνω και μικρότερες δόσεις από αυτήν.
Το αγαπημένο μου pesto είναι το calabrese, μετά πάει το pesto παντζάρι, ενώ επειδή ποτέ μου δεν συμπάθησα το κουκουνάρι κάνω pesto με φιστίκι Αιγίνης. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου (και στο στομάχι μου) έχουν επίσης και το pesto κόκκινης πιπεριάς, το pesto λιαστής ντομάτας, το pesto καπνιστής μελιτζάνας και το pesto με τυρί κρέμα. Πολλές και πρωτότυπες ιδέες για pesto θα βρείτε κι εδώ
Αν σας αρέσει η γεύση του σκόρδου αλλά η μυρωδιά σας ακολουθεί παντού, μπορείτε να φτιάξετε αυτόν τον πελτέ για να σας λύσει το πρόβλημα

Αρωματικά ελαιόλαδα
Δίνουν άλλη διάσταση στις σαλάτες, είναι εύκολα, γρήγορα και κατά βάση δεν χρειάζεστε και συνταγή. Κάποιες βασικές αρχές και μερικές ιδέες θα βρείτε εδώ,
ενώ έχουν εξαντλήσει το θέμα νομίζω σε αυτό το site. 

Ζύμες
Οι βασικές συνταγές είναι η ζύμη μπριζέ και η ζύμη σαμπλέ. Πολύ χρήσιμη είναι η ζύμη τάρτας  χωρίς αυγό, ενώ η σπιτική ζύμη κουρού προβλέπεται να μπει μόνιμα στην καρδιά σας και στην κατάψυξη σας. Αν έχετε την υπομονή (ή κάποιου είδους τάμα, δεν ξέρω) μπορείτε να φτιάξετε σπιτική σφολιάτα ενώ βρήκα μια κάπως πιο έυκολη συνταγή εδώ. Ενδιαφέρουσες είναι και οι παραλλαγές της μπριζέ με ελαιόλαδο και με γιαούρτι.
Αν πάλι δεν πεθαίνετε για τάρτες αλλά τιμάτε δεόντως τις σπιτικές πίτες, τότε μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό παραδοσιακό φύλλο, την πιο αέρινη εκδοχή του με γιαούρτι
ή την πιο πλούσια με μαγιά. 

Χειροποίητα ζυμαρικά
Μόλις συνειδητοποιήσεις πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις ζυμαρικά, θα αλλάξει η ζωή σου (και τα κιλά σου πιθανότατα). Ξεκινάς εύκολα με τα κλασσικά, αγαπημένα, θεόβαρια νιόκι ή με την πιο σπάνια, και ίσως πιο ελαφριά εκδοχή τους.
Με τα γεμιστά ζυμαρικά θα κάνεις μια βόλτα στον κόσμο από την κουζίνα σου. Αρμένικα μαντί,
πολωνικά pierogi, ιταλικά ravioli, ιαπωνικά gyoza, κινέζικα dumplings και κυπριακές ραβιόλες.

Μπιφτέκια και κεφτέδες
Μπιφτέκια: Ξεκινάτε από τα απλούστατα που δεν έχουν καν ψωμί, μετά πάτε στο μπιφτέκι του burger για να καταλήξετε στα παραδόξως οικεία. Κάπου εκεί σας δίνεται η ευκαιρία να κρύψετε μέσα όσπρια ή λαχανικά. Αντικαθιστώντας το μοσχάρι με κοτόπουλο μπορείτε να φτιάξετε πανάλαφρα  μπιφτέκια, λίγο πιο πικάντικα ή υπερπαραγωγή. Επίσης υπάρχουν και μπιφτέκια χωρίς κρέας
Κεφτέδες: Δεν θα επεκταθώ σε μη μοσχαρίσιους γιατί δεν θα έχω σταματημό και θα περάσει όλη η καραντίνα έτσι. Η κλασική συνταγή είναι αυτή, ενώ εδώ είναι οι αγαπημενοι μου gluten free, όπου αντικαθιστώ το χοιρινό με μοσχάρι και συνήθως τους ψήνω στο φούρνο. Επειδή το κλασικό ώρες ώρες το βαριέμαι, αυτοί είναι μια πολύ καλή ιδέα για να σπάσει η μονοτονία. Όταν έχει πολύ κρύο κάνω αυτούς, γιατί όσο να πείς, στην Φλώρινα ξέρουν τι σημαίνει κρύο. Όταν θέλω comfort food, πάω εδώ ή φτιάχνω σουτζουκάκια, μόνο με μοσχαρίσιο κιμά.

Μπισκότα
Ίσως το μοναδικό γλυκό που μπορεί να καταψυχθεί χωρίς να είναι μετά για πέταμα. Απλά μπισκότα, στα οποία ποτέ δεν βάζω επικάλυψη, άσε τι λέει αυτή. Τα βουτάω στην μερέντα και τελειώνει η υπόθεση. Choc chip cookies και μπισκότα φυστικοβούτυρο γιατί κατά βάθος είμαι αμερικανάκι και έχω και κάτι προηγούμενα με τις αρτηρίες μου και μπισκότα αμυγδάλου γιατί όλα τα προηγούμενα ίσως να μην καταφέρουν να τις αποτελειώσουν.

Άντε, happy prepping, βρε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου