Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Τα 10+1 καλύτερα παγωτατζίδικα

Τι θυμάστε από τα καλοκαίρια της παιδικής σας ηλικίας???Εμένα μου έχουν μείνει έντονα τα καλοκαίρια ατελείωτων διακοπών και οι 3 κλασσικοί διαγωνισμοί όλων των παιδιών οποιασδήποτε γενιάς. Μετράγαμε μανιωδως το πόσα μπάνια έχουμε κάνει, το πόσα παγωτά έχουμε φάει και βάζαμε τα χέρια μας δίπλα δίπλα για να δούμε ποιος μαυρισε περισσότερο. Στην σημερινή μας πραγματικότητα το καλοκαίρι είναι ατελείωτο γιατί το περνάμε σχεδόν όλο στην Αθήνα, το μαύρισμα μας κάνει πολύ κακό όποτε το αποφεύγουμε, τα μπάνια συνοδεύονται με απίστευτη ταλαιπωρία όποτε δεν μας φαίνονται τόσο δροσιστικά. Το μόνο που απομένει για να γεφυρώσει τα παιδικά μας καλοκαίρια με την σημερινή μας κατάντια (συγγνώμη, κατάσταση ηθελα να πω) είναι η απόλαυση ενός παγωτού, κι επειδή μεγαλώσαμε και παραξενέψαμε θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα καλύτερα, για να μην τρέχετε τζάμπα μέσα στην ζεστη!!!

1) και με διαφορά. Waffles House: Ξεκίνησε από την Νάξο και ήρθε και στην Αθήνα, μάλλον γιατί μας λυπήθηκε. Απίστευτα παγωτα, πάντα ολόφρεσκα, με έναν κατάλογο που συνεχώς ανανεώνεται. Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη/κεραυνοβόλος έρωτας, το παγωτο μωσαικό. Δοκιμάστε άφοβα τις βάφλες του, είναι οι καλύτερες που έχω φάει. Χωράνε μέχρι 4 μπάλες παγωτό (ναι, απο εμπειρία μιλάω) και αφού θα την κάνετε την γουρουνιά βάλτε και ζεστή σοκολάτα γάλακτος από πάνω (η οποία παγώνει και κάνει αυτό το κρατςςςςς). Δύο αρνητικά έχει. Είναι στην Βουλιαγμένη, οπότε αν μένετε κάπου βορειότερα από την Γλυφάδα, απλά πάρτε το πλοίο και πηγαίντε στην Νάξο, πιο κοντά σας είναι. Είναι σχεδόν πάντα γεμάτο, οπότε για να βρείτε τραπέζι συνήθως πρέπει να κάνετε τάμα στον Αγιο Πατάπιο, που δεν είναι πολύ busy και εύχεστε να σας ακούσει.
2) Εύη: Ναι για το γνωστό ζαχαροπλαστείο του Κολωνακίου μιλάω, αυτό με τα ωραία τσουρέκια. Κάνει παγωτό φράουλα από φρέσκιες φράουλες και παγωτο πραλίνα από πραλίνα χειροποίητη. Απλά δεν υπάρχουν λόγια. Επειδή δεν έχει να κάτσετε (ουτε καν να αφήσετε κάπου το όχημα με alarm) πάρτε το για το σπίτι, ακόμα κι αν χρειαστεί να διασχίσετε όλη την Πατριάρχου Ιωακείμ με φορητό ψυγειάκι των '80's. Σε φλούο χρώμα.
3) Τούλας: Η απόδειξη του ότι μια καλή και προτότυπη ιδέα μπορεί να σου φτιάξει όνομα. Το διάσημο παγωτό μουστάρδα (ονομάσία λόγω χρώματος και όχι λόγω πρώτων υλών) απλά τα σπάει. Είναι μια γεύση διαφορετική από ότι έχετε δοκιμάσει. Αν δεν σας αρέσει το μέλι και το ανθόνερο βέβαια, μην κάνετε τζάμπα κόπο και τρέχετε μέχρι το Παγκράτι.
4) Ben & Jerry's: Αμερικανιά μέχρι εκεί που δεν πάει, απόδειξη ότι εκτός από συσκευασμένο μπορέιτε να το βρέιτε μόνο σε mall και στο Allou, αλλά δεν με ενδιαφέρει. Cookie Doh καρδούλες, καρδούλες, καρδούλες.
5) Soko: Χθεσινή μου ανακάλυψη, χωμμένο κάπου στον Αγ. Δημήτριο (10 λεπτά με τα πόδια από το metro mall όμως, ρώτησα). Κάνει παγωτά άνω του μετρίου, ειδικά αύτο με το μέλι που κυριολεκτικά ΤΣΑΚΙΣΑ ήταν αρκετά προτότυπο. Επληροφορήθην ότι κάνει φανταστικό παγωτο μπανάνα (αλλά δεν είχε) και έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό φιστίκι μπισκότο. Βασικά είναι μια καλή εναλλακτική άμα σας τρέχουν οι φιλοι σας που δεν έχουν πάει στο metro mall (γτ αν είχαν πάει δν θα ξαναπήγαιναν). Τουλάχιστον να πιείτε τον καφέ σας κάπου που δεν νομίζετε ότι θα σας πλακώσει το ταβάνι.
6) Matonella: Αυτό που είναι Κανάρη και Ερμού και δεν σας γεμίζει το μάτι. Ούτε εμένα. Γι αυτό και δεν έχω φάει ΠΟΤΕ από εκεί. Άλλαξα γνώμη προσφάτως όταν έμαθα ότι ένας γνωστός μου ζαχαροπλάστης πίνει νερό στο όνομα του και το προτιμάει 1000 φορές από την κλασσική Παγωτομανία. I think it worths a try.
7) Το Κουτί: Παρόλο που το ξέρετε ως πανάκριβο καφέ εστιατόριο (κάνει καλό φαι όμως, θα το αναλύσω σε άλλο άρθρο) αυτό που ελάχιστοι ξέρετε ή τολμήσατε να δοκιμάσετε είναι το παγωτο τριαντάφυλλο. Η τιμή έιναι λίγο σοκ, αλλά έρχεται ένα πιάτο της σούπας γεμάτο ροζ μπάλες, διακοσμημένο με αυτές τις μεγάλες παλιακές καραμέλες τριαντάφυλλο που είναι σαν ροζ περλέ σωλήνες. Αν δεν ανήκετε στην δική μου κατηγορία (μονάντερος) μοιραστείτε το γιατί δεν θα το καταφέρετε όλο μόνοι σας.
8) Haagen Danz: Παρόλο που οι αλυσίδες δεν με ενθουσιάζουν γενικά, φέτος αυτή η αλυσίδα κατάπληξε. Τα 3 semifreddo τους είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Δοκιμάστε τα όπως+δήποτε. Και τα 3 (μετα συγχωρήσεως).
9) Παγωτατζίδικο στην στοά Κοραή. Πολύ decent παγωτά, πολύ ευγενικό σέρβις. 2 αρνητικά. Οι επαίτες που κάνουν παρέλαση (σε όλη την στοά, όχι μόνο εκεί) και οι πολυθρόνες αστεράκια. Ημαρτον πια!!υπάρχει και ο βιολογικός καθαρισμός επίπλων χρησιμοποιήστε τον!!! Το μαγαζί πάντως είναι καθαρό, εξ άλλου δεν υπάρχει άλλο παγωτατζίδικο μέχρι την Πλατεία Εξαρχείων οπότε βολευτείτε με ότι έχετε.
10) Παγωτομανία: Οι λόγοι είναι περισσότερο συναισθηματικοί. Όταν του Ψυρρή ήταν μόδα και με τρέχανε σε εκείνα τα καρακιτσάτα μπαρόκλαμπα (φωτεινές εξαιρέσεις το ASPRO, το Corto Maltese και η παλιά Cubanita) το παγωτό που μου έταζαν πρίν ή μετά την κιτσερέλα αρκούσε για να παρηγοριέμαι. Lila Pause και Ferrero Rocher εσείς φταίτε για όλα!!!
+1) Daidadi: Δεν είναι στην Αθήνα, είναι στην δέυτερη αγαπημένη μου (πλωτή) πόλη, στην Σύρο. Το μαγαζί το έχει ένας Ιταλός ο οποίο φτιάχνει φρέσκο χειροποίητο παγωτό καθημερινά. Η μεγάλη μου αγπαπη ήταν και θα παραμείνει το παγωτο καρπούζι. Παρακαλέιτε όποιος επισκεφθεί το νησι να μου φέρει ένα 5λίτρο. Ανταμοιβή σε cocktails!!!

Τελευταίο tip: Αν όλα αυτά σας πέφτουν μακριά/ακριβά ή δεν έχετε χρόνο ούτε να κάτσετε, ψάξτε για παγωτό μηχανής. Σε χωνάκι φυσικά. Το πιτσιρίκι μέσα σας θα σας ευγνωμονεί.

10 σχόλια:

  1. Aυτά ειναι θέματα....μπραβο κοριτσι!!!
    my favorite:Daidadi....lemon for ever...
    ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω 3 παρατηρήσεις:
    1) Γιατί δεν έχουμε πάει μαζί στο κουτί για παγωτό τριαντάφυλλο???
    2)ε??
    3)ε??

    Υ.Γ.1. Κλείσε ημερομηνία για Σύρο...
    Υ.Γ.2. Κλείσε ημερομηνία για Ναύπλιο (φθινόπωρο). Έχει κι εκεί παγωτατζίδικα που δεν έχεις ανακαλύψει ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. response 1: aurio tha ferw kai to hmerologio mou na kleisoume hmerominies
    response 2: opote thes
    response 3: an les gia ti italiko dipla sthn plateia to kserw...egw den tha to ksera????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1on. dn iparxeis!
    2on. pos ginetai na min exeis anaferei to nauplio k
    3on. to ben & jerry's einai sto Golden Hall dude!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1) eimai sigourh oti egrapses "dude" gia na mhn grapseis "ilithia"
    2) SE mall egrapsa, oxi STO mall... kai to Golden hall mall einai
    3) gt ws eirhnh h ATHINAIA eipa na grpasw gia pagwtatzidika ths athinas...to daidadi to anefera gt pragmatika thelw opoios erthei apo thn suro na mou ferei pagwto karpouzi!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το παιδί που κρύβω μέσα μου έφαγε παγωτό μηχανής προχθες και νιώθει υπερευτυχισμένο! Σειρά όλα τα υπόλοιπα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ήθελα να ρωτήσω σαν χαζός ΕΛΛΗΝ πολίτης.
    Υπάρχει μπαγιάτικο παγωτό και αναφέρετε συνέχεια ως φρέσκο;;;;;Δηλαδή όλες αυτές οι παγωταρίες κάθε βράδυ που κλείνουν πετάνε ότι τους έχει μείνει;;;; Η ανιψιά μου που είναι δέκα χρονών καταλαβαίνει πιο πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήθελα να σας απαντήσω ως σας αρμόζει αλλά κρατιέμαι. Η διαφορά του φρέσκου με το συσκευασμένο παγωτό έγκειται στο γεγονός ότι για την παρασκευή του χρησιμοποιείται φρέσκο γάλα και καθόλου συντηρητικά όπως λεκιθίνες. Το παγωτό δεν χαλάει σε μια μέρα, οπότε όχι, κανείς δεν το πετάει, όπως άλλωστε και το ΦΡΕΣΚΟ γάλα, αλλά επειδή δεν έχουν όλες αυτές τις χημείες μέσα εαν δεν καταναλωθούν σε ευλογο χρονικό διάστημα πετιούνται. Η διαφορά δε του συσκευασμένου παγωτού από το χειροποίητο είναι εκτός από τα υλικά και την γευση ότι ο υπεύθυνος λίγο πολύ ξέρει τι ποσότητες θα φτιάξει ώστε να καταναλωθούν αμέσως και να μην έχει φύρα. Βάλτε την ανηψιά σας να διαβάσει το άρθρο, είμαι σίγουρη ότι αν δεν σας εξήγησα εγώ επαρκώς, θα το αναλύσει καλύτερα αυτή.

      Διαγραφή