Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Cooking 101

Το να ξέρεις να μαγειρεύεις δεν είναι δείγμα προκοπής. Είναι δεξιότητα επιβίωσης. Δεν νοείται να μην ξέρεις να μαγειρεύεις, ακόμα κι αν δεν το εξασκείς το άθλημα συχνά. Καταλαβαίνω ότι αν δεν έχεις γεννηθεί πάνω από την κατσαρόλα, μπορεί η διαδικασία να σου φαίνεται χαοτική, ίσως και βαρετή, αλλά δεν είναι καθόλου σύνθετη αν δώσεις χρόνο και την ακολουθήσεις βήμα βήμα. Και που ξέρεις, μπορεί τελικά να ανακαλύψεις ότι σου αρέσει.

Για να μαγειρέψεις οτιδήποτε δύο πράγματα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Τα υλικά και ο εξοπλισμός. Όσο καλύτερα είναι, τόσο πιο εύκολη θα είναι η ζωή σου μέσα στην κουζίνα και τόσο πιο χαρούμενο θα είναι το στομάχι σου μετά.

Υλικά

Τα υλικά είτε το πιστεύεις είτε όχι, είναι το σχετικά εύκολο κομμάτι. Οι 3 βασικοί κανόνες είναι

1. Προτιμάμε πάντα το φρέσκο. Γενικός κανόνας και απαράβατος. Καλύπτει κρέας, λαχανικά, ζύμες, γάλα κλπ. Είναι εφικτό για τα πάντα; Όχι. Φρέσκο αρακά μπορείς να βρεις στην Αθήνα 15 μέρες το χρόνο, οπότε αναγκαστικά θα καταφύγεις στον κατεψυγμένο. Αλλά κρέας από καλό χασάπη, φρέσκο γάλα, φρούτα και λαχανικά είναι εύκολα προσβάσιμα όλο το χρόνο.

2. Δεν αγοράζουμε ΠΟΤΕ λάδι και γάλα χύμα. Όσπρια, μέλι και αλεύρι αποφεύγουμε επίσης μέχρι να αποκτήσουμε σχετική εμπειρία. Και πάλι, πρώτη φορά αγοράζουμε σε μικρή ποσότητα για να δοκιμάσουμε. Αν μας αρέσει, επανερχόμαστε.

3. Ό,τι βγαίνει από την κατάψυξη, δεν ξαναμπαίνει στην κατάψυξη.

Περισσότερα tips αλλά και εύκολες συνταγές χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό, θα βρεις εδώ 

Πολύ χρήσιμα tips επίσης και για συνταγές και για οργάνωση κουζίνας  έχει στην εισαγωγή αυτού του βιβλίου.

Οργάνωση κουζίνας

1. Για τα απολύτως απαραίτητα έχω κάνει μια λίστα
2. Ο χώρος της κουζίνας χωρίζεται σε 3 ζώνες. Αποθήκευση, πάγκος εργασίας και εστίες. Τα εργαλεία κοντά στον πάγκο εργασίας και στις εστίες, η αποθήκευση μακριά.
3. Mise en place. Για να μην γίνεται πανικός συγκεντρώνουμε τα υλικά και τα εργαλεία που θα χρειαστούμε. Τα υλικά τα μετράμε πριν αρχίσουμε να μαγειρεύουμε και μαζεύουμε ό,τι δεν χρειάζεται επίσης.
4)Όταν μαγειρεύουμε δεν φεύγουμε από την κουζίνα (εκτός αν το φαγητό είναι στον φούρνο)

Μεγάλες αλήθειες, μικρά βήματα

1) Τα αυγά δεν είναι εύκολα. Δεν ξέρω ποιος έβγαλε την έκφραση "δεν ξέρεις να τηγανίσεις ούτε αυγό", εγώ πιο εύκολα κάνω μουσακά, παρά αυγά μάτια. Πετάνε, πιτσιλάνε και αν δεν τα μαγειρέψεις σωστά σε στέλνουν αδιάβαστο
2) Το πρώτο πιάτο που θα δοκιμάσεις να φτιάξεις θα είναι σαλάτα. Δεν θα καείς, δεν θα κοπείς, δεν μπορούν να πάνε πολλά πράγματα λάθος. Απλά θα καταλάβεις ότι το τοστάκι δεν είναι φαΐ. Είναι δυο σφουγγαράκια πιάτων ενωμένα με ένα λάστιχο.
3)Το δεύτερο πιάτο που θα δοκιμάσεις να φτιάξεις θα είναι μακαρόνια. Στην αρχή έστω και με έτοιμη σάλτσα. Μετά με δική σου για να καταλήξεις σε κάτι σαν κι αυτό
4) Ήρθε η ώρα να ασχοληθείς σοβαρά με το πρωινό σου και μερικά πράγματα καλύτερα να τα μάθεις σωστά από την αρχή, οπότε προσπάθησε να φτιάξεις pancakes, ομελέτα φούρνου και το Foolproof cake και κάπου εκεί ανάμεσα, αν θες να παίξεις και με ζύμες θα δοκιμάσεις αυτό
5)Το επόμενο βήμα είναι το κοτόπουλο φούρνου. Πολύ απλό είναι αυτό, ενώ εύκολο και εξαιρετική ιδέα είναι αυτό
6)Πριν ακόμα από την πιο επικίνδυνη πρακτική της κουζίνας, το τηγάνισμα θα καταπιαστείς με μερικά γλυκά. Το πιο εύκολο είναι το μωσαϊκό, ακολουθείται από αυτό το μιλφέιγ , για να συνεχίσεις με την απόλυτη γουρουνιά και να καταλήξεις σε cheesecake και brownies
7) Ήρθε η ώρα για το τηγάνι; 'Όχι.  Δηλαδή περίπου. Ξεκινάς με κεφτεδάκια φούρνου για να περάσεις σε  μπιφτέκια φούρνου γεμιστά για να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς το σχαροτήγανο με κάπως έτσι
 8) Ναι, πια τηγανίζεις. Αρχικά τηγανητές πατάτες και μετά αυγά μάτια

Συγχαρητήρια, έμαθες να μαγειρεύεις! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου