Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν θα ξεχάσεις ΠΟΤΕ το άρωμα μου

Κάποτε είχα διαβάσει ότι επιτυχημένο θεωρείται ένα άρωμα που θα πιάσει μόνο το 1,5% με 2% της αγοράς. Ως μικρή και άμαθη δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί. Όταν μεγάλωσα κατάλαβα ότι οι πρώτες ύλες του αρώματος αυτού καθ εαυτού δεν είναι εξωφρενικά ακριβές, η πατέντα όμως είναι, οπότε το περιθώριο κέρδους είναι τεράστιο. Και επειδή πια ο τριψήφιος αριθμός στον οποίο κοστολογούν τα αρώματα, μας ζαλίζει περισσότερο από την μυρωδιά τους, η λύση που θα σώσει και την τσέπη μας και την κοκεταρία μας έγκειται στα αρωματοποιεία. Και κάπου εδώ ξεκινάει η μεγάλη αναζήτηση. Κάποια χρόνια πριν, που είχε αποσυρθεί το υπέροχο, χαρακτηριστικό άρωμα που είχα ξετρυπώσει, έψαχνα μετά μανίας να βρώ αρωματοποιείο στην Αθήνα. Πέρασα υπέροχα συναντώντας πολύ ενδιαφέροντες και τρομακτικούς τύπους οι οποίοι με άδεια αρωματοποιού έφτιαχναν μαγικά φιλτρα (τον έναν ακόμα τον βλέπω στους εφιάλτες μου) και είχα βρει μόνο το Lemon Tree. Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι σε αυτή τη χώρα πιο εύκολα μπορείς να βρεις το ελιξίριο της νεότητας παρά έναν άνθρωπο να κάνει αυτό που επαγγέλεται, έγραψα για το Lemon Tree κι έκατσα στα αυγά μου (φροντίζοντας να μην ξαναπεράσω ούτε απέξω από τα αρωματοπωλεία-μαγικομάγαζα). Τώρα που η κρίση έχει γίνει πιο βαθειά, ευτυχώς βρεθηκαν και άλλοι άνθρωποι που αποφάσισαν να γίνουν αρωματοποιοί με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Για την ακρίβεια βρέθηκαν υπερβολικά πολλοί οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να αντιγράψουν τα επώνυμα αρώματα (σε σημείο φυσικά που να μην σπάνε τα δικαιώματα της πατέντας), με ποικίλα αποτελέσματα. Επειδή όμως εγω έχω μια λόξα που μου υπαγορεύει ότι ή θα πάρω το αυθεντικό ή κάτι παντελώς διαφορετικό, αλλά σε καμία περίπτωση την απομίμιση, όσο φθηνή και να είναι, σας παραθέτω τα τέσσερα μαγαζιά που βρήκα τα οποία εκτός από τα "τύπου" επώνυμα αρώματα πουλάνε και δικά τους στα οποία επικεντρώθηκα εξ ολοκλήρου.

Lemon Tree: Μικροσκοπικό μαγαζάκι στην Σταδίου, το πρώτο που άνοιξε με δικά του αρώματα.  Έχει 27 μόνο δικά του αρώματα για να διαλέξεις. Ακόμα και σε κλασσικές επιλογές (βανίλια, καρύδα, τριαντάφυλλο, σανδαλόξυλο) τα αρώματα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που βρίσκεις συνήθως, οι μυρωδιές είναι πιο "ατόφιες" και τα αιθέρια έλαια που βάζει πιο σπάνια (η βανίλια δεν είναι Μαγαδασκάρης είναι Ταιτής, το blooming rose έχει έλαια από 7 είδη τριαντάφυλλου ενώ το rosebud champange έχει έλαια από τον μίσχο του τριαντάφυλλου και εντελώς διαφορετική μυρωδιά, το Jasmin Riviera έχει έλαια από γιασεμί παραθαλλάσιων περιοχών κ.ο.κ. )You get it. Επίσης έχει και αντισυμβατικά αρώματα, ερωτευτηκα την μάυρη παπαρούνα και την γαζία, αλλά έχει και μαύρη ορχιδέα, ιβίσκο, γαρδένια, καμέλια, ένα μείγμα εσπεριδοειρών το lemon pie και fresh lime+ginger. Και έχει και body lotion για να κρατάει το άρωμα περισσότερο. Τα αρώματα του κοστίζουν 12 ευρώ και βγαίνουν σε μπουκαλάκια των 60 ml.

Indie Scent: Ακόμα πιο μικροσκοπικό μαγαζάκι στην οδό Αγίας Ειρήνης. Την πρώτη φορά που πάτησα το πόδι μου είχε μόνο 5 αρώματα, εχθές είχε γύρω στα 30, τα οποία η περίεργη μύτη μου τα μύρισε όλα. Εδώ μπορείς να φτιάξεις το δικό σου, κατάδικο σου άρωμα, με την βοήθεια των υπομονετικότατων και εξυπηρετικότατων ιδιοκτητριών. Κι αν το νυχτολούλουδο ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, το άσπρο τσάι εξελίχθηκε σε αγάπη μετά από φλερτ ωρών. Αν θέλετε μπορείτε να συνδυάσετε και αρώματα για το δικό σας μοναδικό αποτέλεσμα. Εδώ τα 30 ml κοστίζουν 7 ευρώ, τα 50 ml 11 ευρώ και τα 100 ml 15 ευρώ. Επίσης μπορείτε να βρείτε αιθέρια έλαια, κεριά, σαπούνια και body scrub, ενώ έχετε και την δυνατότητα να φτιάξετε και αφρόλουτρο και body lotion με το άρωμα σας.

KK's Lab Perfume Shop: Στην οδό Λέκκα. Ίσως το πιο ευρύχωρο αρωματοποιείο από όλα. Ο ευγενέστατος κύριος μου έδωσε να μυρίσω μανόλια και γαρδένια που με μετέφεραν νοερά σε καλοκαιρινή βραδιά σε νησί και βανίλια, μπισκότο και σοκολάτα, τόσο λαχταριστά που με το ζόρι δεν δάγκωσα το πώμα. Κι εδώ έχετε την επιλογή να συνδυάσετε αρώματα για το δικό σας αποτέλεσμα, ενώ μερικούς συνδυασμούς τους έχουν κάνει οι ίδιοι, όπως βανίλια-σοκολάτα, σοκολάτα-μπισκότο και το ανατρεπτικό πεπόνι-καρύδα (που σε εμένα, τον υπέρμαχο της υγιεινής διατροφής από μικρή, μου θύμισε κάτι limited edition big bubble). Εδώ τα 30 ml κοστίζουν 5 ευρώ (νομίζω), τα 50 ml 7 ευρώ και τα 100 ml 12 ευρώ (οι δύο τελευταίες τιμές ισχύουν σίγουρα, ακόμα αμφιταλαντέυομαι στο αν θέλω να πάρω δύο συσκευασίες των 50 ml με 2 διαφορετικούς συνδυασμούς ή μια των 100 και να αναγκαστώ να διαλέξω). Επίσης μπορείτε να φτιάξετε body lotion και showergel με το άρωμα σας, να προμηθευτείτε κεριά και σαπούνια, αλλά το μάτι μου εντόπισε κάτι πολύ ενδιαφέροντα lip balm στην τιμή των 4,5 ευρώ τα οποία μάλλον θα πάρουν περίοπτη θέση στην τσάντα θαλλάσης μου.

Magic De Smell: Στην οδό Πραξιτέλους. Μικροσκοπικό μαγαζάκι το οποίο δυστυχώς διαθέτει μόνο τύπου επώνυμα αρώματα και βανίλια, μπισκότο και καραμέλα. Όμως είναι το μόνο το οποίο έχει ανθόνερα, τα οποία με την υπόταση που έχω είναι τα μόνα τα οποία μπορώ να φορέσω τις ημέρες του καύσωνα χερίς να λιποθυμήσω, στην ιδανική τιμή των 4 ευρώ τα 100 ml. Διαθέτει επίσης βιολογικά σαμπουάν και αρωματικά χώρου, καθώς και πλήθος άλλων προιόντων για τα οποία αξίζει να το επισκεφθείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου