Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Γαμοι, βαφτίσεις και λοιπές κοινωνικές εκδηλωσεις!!!

Δεν ξέρω αν φταίει η κρίση, το γεγονός ότι μεγαλώνουμε ή είναι απλά μια επιδημία και θα περάσει, όπως το κρύωμα,αλλά σε τόσους γάμους και τόσες βαφτίσεις back to back δεν είχα να πάω ποτέ. Αν κρίνω από το γεγονός ότι χθες η Αυτού Μεγαλειότης μου μπήκε στο μετρό και άκουσε τρεις διαφορετικές παρέες να μιλάνε για τρεις διαφορετικούς γάμους,σε ένα μόνο βαγόνι, αυτήν την κατάσταση αντιμετωπίζει η πλειοψηφία και όχι μόνο εγώ. Μετά από πολύ τρέξιμο, ταλαιπωρία και αμέτρητες ώρες υποφέρωντας υπό τους ήχους νησιώτικων λαούτων σας παραδίδω μια λίστα που θα σας ξελασπώσει για να μην σας φύγει μια περιουσία στα ρούχα που θα βάλετε, τα δώρα που θα κάνετε και θα μετριάσει το βασανηστήριο του ντρίγκι ντρίγκι το οποίο μπορεί να κρατήσει μέχρι το πρωί.

Δώρα:
Από την στιγμή που θα λάβετε το προσκλητήριο είστε υποχρεωμένοι να κάνετε δώρο, είτε παραστείτε στο κοινωνικό γεγονός, είτε όχι. Άσχετα με την οικονομική σας κατάσταση, αλλά με άλλες 5 βαφτίσεις να έπονται δεν μπορείτε να κάνετε δώρο αξίας 250 ευρώ στον νεοφώτιστο, όση καλή διάθεση και να έχετε. Μερικές καλές ιδέες για δώρα είναι:

Βάφτιση: Αν αποφασίσετε να πάρετε ρουχαλάκια (που σας αποτρέπω εντόνως) φροντίστε τουλάχιστον να είναι κάτι πολύ όμορφο, σχετικά casual γιατί το παιδάκι δεν έχει πολλές δεξιώσεις να πάει, πολύ ιδιαίτερο και ει δυνατόν πολυμορφικό. Για παράδειγμα, αν είναι κορίτσάκι μπορείτε να πάτε στα heel και να αγοράσετε αγοράστε ένα μικροσκοπικό χαριτωμένο φορεματάκι. Αν έχετε όρεξη για πλάκες αγοράστε το ίδιο φορεματάκι για την μαμά, γράψτε μια αστεία κάρτα και ξεπρερδέψατε. Επειδή όμως ρούχα παίρνουν οι περισσότεροι, μπορείτε να προσανατολστείτε σε κάτι χρήσιμο και φορέσιμο, αλλά όχι ρούχο. Αγόρασα γα τον ανηψιό μου ένα υπέροχο μπουρνούζι παπάκι από το i-gift, με ασορτί παντοφλίτσες και σφουγγαράκι, το οποίο επειδή ήταν πόντσο θα του χωράει για τα απόμενα 3-4 χρόνια. Για όσους αποφασίσουν να καταφύγουν στην λύση άλμπουμ σας παρακαλώ πάρα πάρα πολύ αγοράστε κάτι καλόγουστο. Υπέροχα αλλά λίγο ακριβά έχω βρει στην Ρόμβης ενώ για πιο προσωποποιημένο αποτέλεσμα πηγαίντε σε ένα από τα άπειρα βιβλιοδετεία στα Εξάρχεια και φτιαξτε κάτι customized. Καλές λύσεις επίσης είναι και τα πρωτότυπα παιχνίδια από το Αναστασία Φαλταιτς με τα οποία το παιδάκι θα παίζει για χρόνια ενώ μπορείτε να βρείτε και κάτι χαριτωμένο στον κύριο Τζιγκοτζίδη στην στοά δεξιά της Κλαυθμώνος. Για εμένα το καλύτερο βέβαια είναι να πάρετε κάτι για το παιδικό δωμάτιο, ειδικά αν έχετε στενές σχέσεις με τους γονείς του παιδιού. Ένα φωτιστικό, έναν πίνακα, ένα καρουσέλ, ένα φωτάκι νυκτός στην χειρότερη των (οικονομικών) περιπτώσεων είναι χρήσιμα και όχι και τόσο συνηθισμένα δώρα. Η Ανέμη, είναι το αγαπημένο μου μαγαζί για τέτοιες περιπτώσεις. Κομψό, καλόγουστο, με πράγματα πο θα μείνουν στο παιδικό δωμάτιο ακόμα και μέχρι την εφηβεία.

Γάμος: Η υπόθεση "δώρο" εδώ γίνεται πιο σύνθετη. Αν υπάρχει λίστα γάμου πηγαίνετε, αν αντέχει η τσεπη σας πάρτε δώρο αυτούσιο ή βάλτε όσα λεφτά θέλετε στην λίστα και ησυχάστε. Αν δεν υπάρχει λίστα και αν το ζευγάρι είναι παραδοσιακής "σχολής" η πιο σωτήρια λύση (και η πιο οικονομική) είναι αυτή της στεφανοθήκης. Αν θέλετε να κάνετε ένα λίγο καλύτερο δώρο πηγαίνετε στα Costa Bonda και αγοράστε αυτά τα υπέροχα minimal κηροπήγια από διάφανο κρύσταλλο. Κοστίζουν γύρω στα 52 ευρώ το ένα και είναι τόσο minimal και ουδέτερα (αλλά και κομψά και ιδιαίτερα) που απλά πάνε σε κάθε σπίτι. Τρίτη εναλλακτική είναι το δώρο για το σπίτι που δεν θα σκεφτέι κανείς άλλος να αγοράσει. Έχω βρει στα it&for στο notos home της Κοτζιά ένα απίστευτο σετ σερβιρίσματος μεζεδακίων με πολύ ωραία πιατέλα, σφηνοπότηρα, κάθε λογής πιατάκια κλπ κλπ το οποίο αν δεν το δεις δεν σκέφτεσαι να το αγοράσεις αλλά είναι ΤΟΣΟ χρήσιμο. Για τα άλμπουμ ισχύει ότι και για τα άλμπουμ των βαφτίσεων. Τα πιο προσωπικά δώρα σπιτιού προυποθέτουν ότι έχετε στενή σχέση με τον οικοδεσπότη. Παρακαλείστε να μην αγοράζετε σίδερα, κατσαρολικά, βάζα και μαχαιροπήρουνα, εκτός αν σας το ζητήσει το ζευγάρι, δεν ελιναι και τα πιο πρωτότυπα δώρα, αφήστε τα για καμιά θεία.

Ρουχισμός:
Εδώ ο σεξισμός θα πάρει την θέση που του αναλογεί. Την περίοπτη. Γιατί ένας άντρας με ένα σκούρο κουστούμι για τον χειμώνα και ένα ανοιχτόχρωμο για το καλοκαίρι απλά καθάρισε για τη επόμενη 20ετία. Αλλάζει πουκάμισο και γραβάτα (που ας είμαστε ρεαλιστές, πόσο θα κοστίσουν?) αποκτά καινούργια αμφίεση και είναι έτοιμος για τον επόμενο γάμο, ακόμα κι αν γίνει 1 μέρα μετά. Εσείς πάλι μικρές άτυχες αράξτε και απολάυστε την κατήχηση.

Οι πρωινές εκδηλώσεις απαγορεύουν δια ροπάλου γυαλιστερά υλικά, βαρύ make up και πολλά κοσμήματα. Ειδικά αν είναι βάφτιση και κάποιος είχε την φαεινή ιδέα να γίνει σε κάποιον προφήτη Ηλία σε κάποιο κατσάβραχο. Στο κομμωτήριο μην το παρακάνετε με την μπούκλα και την λάκ γιατί θα μοιάζετε με πρώορα γερασμένο παρανυφάκι. Αποφύγετε περίπλοκα χτενίσματα πρωινιάτικα, αρκεστείτε σε μια φροντισμένη αλογοουρά ή κοτσίδα και αν βάλετε μάξι φόρεμα συνδυάστε το με ίσιο παπούτσι απαρεγκλίτως. Στις βραδυνές εκδηλώσεις τα γυαλιστερά υλικά επιτρέπονται, το πιο βαρύ make up επίσης (αν και για καλοκαίρι δεν το συστηνω, θα ιδρώσετε, θα τρέξει το make up και θα αποκτήσετε αποκριάτικη μάσκα χωρίς να είναι Απόκριες) καθώς και τα κοσμήματα. Μην φοράτε ΟΛΟ το σετ κοσμημάτων, κι ας το έχετε. Είναι υπερβολικό και θυμίζει θεία την δεκαετία του 80 με μαλλί μες, περμανάντ και βάτες. Μην φοράτε ποτέ λευκά σε γάμο αν δεν είστε η νύφη ή το παρανυφάκι, τολμήστε να βάλετε παντελόνι, ενώ τα κρουαζέ μίντι φορέματα από καλό υλικό (μετάξι) για μλένα είναι η πιο καλόγουστη επιλογή. Γενικά έχετε στην γκαρνταρόμπα σας 2-3 κομμάτια τα οποία φοριούννται άνετα ακόμα και σε επίσημους γάμους, όχι πολύ φορτωμένα ή ιδιαίτερα για να τα φοράτε πολλά χρόνια και να μπορείτε να τα βάλετε και σε άλλες περιστάσεις, 2-3 καλά ζευγάρια ψηλοτάκουνα, ένα καλό παντελόνι και μια μεταζωτή μπλούζα. Αν δεν είστε κουμπάρα ή νύφη μην αγοράζετε ρούχα ειδικά και μόνο για την μεμονωμένη περίσταση γιατί ειναι απλά πεταμένα λεφτα.

Γλέλντι:
Ανεξάρτητα από τις μουσικές μας επιρροές, το γλέντι είναι συνήθως παραδοσιακό. Είτε με έχει ζωντανή όρχήστρα είτε DJ το μουσικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Επειδή όμως δεν πάμε σε συναυλία για να εγκρίνουμε την μουσική που θα παίζει, αλλά για να τιμήσουμε το ζευγάρι, επιβάλλεται και να μην δείξουμε δυσαρέσκεια και να κάνουμε έστω και μια βόλτα στην πίστα. Μετά μπορούμε να χαθούμε στα μετόπισθεν. Ενδεδειγμένη ώρα για να φύγετε αν δεν αντέχετε την μουσική, 45 λεπτά μετά την πρώτη αποχώρηση. Αν πάλι είστε από αυτόυς που το πατροπαράδοτο γλέντι το χαίρονται, συγχαρητήρια που μπορείτε να εκφράσετε το γεγονός ότι μοιράζεστε την χαρά του ζευγαριού με τον τρόπο που περιμένει!!!Και στα δικά σας!!!

2 σχόλια:

  1. πολύ καλή ανάρτηση. Ευτυχώς εγώ δεν είμαι ακόμα στην φάση που έχω να πάω σε πολλα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλάχιστον στους γάμους έχει ωραίο φαΐ και ψηφίζω ναι στα νέα κουφέτα με γέμιση σοκολάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή