Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

5 vintage εστιατόρια της Αθήνας

Πάρα πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να περπατάει στους δρόμους την Αθήνας να τους βλέπει όπως είναι και να φαντάζεται πως θα έπρεπε να είναι ή όπως ήταν κάποτε στις εποχές της μεγάλης αίγλης τους. Μετά όλο και κάποιος ανώμαλος θα βρεθεί να μου δείξει σωματικά του προσόντα τα οποία δεν έχω την παραμικρή περιέργεια να δω και επιστρέφω στην πραγματικότητα. Έπρεπε λοιπόν να μεταφέρω κι εγώ το daydreaming μου σε πιο ασφαλείς χωρους και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για τέτοιου είδους ονειροπόληση από ένα παλιό ετσιατόριο...Ιδού τα 5 καλύτερα vintage εστιατόρια της Αθήνας. Φορέστε την παλιά καρφίτσα της γιαγιάς σας άφοβα, εκτιμήστε τους σερβιτόρους που ξέρουν την δουλειά τους και δεν το κάνουν για χαρτζιλίκι και ταξιδέψτε πίσω στον χρόνο.

1)Διόνυσος: Στην Ροβέρτου Γκάλι. Η συγκλονιστικότερη θέα της Ακρόπολης, το πιο προσεγμένο σέρβις και οι πιο άνετες πολυθρόνες σας περιμένουν. Ήταν εκεί σεφ ο θείος μου χρόνια οπότε είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις παιδικές μου αναμνήσεις (όσες έχουν γευση παγωτό βατόμουρο τουλάχιστον). Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, καλομαγειρεμένα όλα και ΦΥΣΙΚΑ πανάκριβα (είπαμε, η συγκλονιστικότερη θέα της Ακρόπολης), αν υπάρχει ακόμα στον κατάλογο πάρτε το γιουβέτσι με τις γαρίδες. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να κάνετε κράτηση πρώτα. Αγαπημένη λεπτομέρεια που ελπίζω να υπάρχει ακόμα: Οι σερβιτόροι μεταξύ τους συνομιλούσαν με notes που έργαφαν στα 500άρικα (δραχμές) τα οποία ήταν matching με τα πράσικα σακάκια τους.

2)Κεντρικόν: Φάτσα απέναντι απο το 42. Λειτουργεί από το 1920 (αν και το 1960 έγινε εστιατόριο), κινείται στην λογική του Διόνυσου, δηλαδή παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, άριστες πρώτες ύλες, επαγγελματίες σερβιτόροι και φυσικά ακριβό. Αξίζει τον κόπο να πάτε άνοιξη προς καλοκαίρι που βγάζει τραπεζάκια έξω με αυτές τις ΥΠΕΡΟΧΕΣ καρέκλες με την πολύ ψηλή πλάτη.


3) Saloon: Τα καλύτερα μανιτάρια πανέ που έχω φάει. Αν και τα φτιάχνουν 30 χρόνια, το ανακαλυψα πριν από λίγες μέρες σχεδόν στην τύχη στο bazaar του hallelujah που είχαν φέρει catering. Και φυσικά πήγα μεσα στην ίδια εβδομάδα. Live piano bar, οικογενειακή επιχείρηση, ευγενέστατοι, καλομαγειρεμένο φαγητό σε ένα χώρο που θυμίσει saloon spaggeti western. Το καλοκαίρι με συγκλονιστικό κήπο με θέα δεντράκια!!!Need any more conviencing???

4) Βασίλαινας: Στο Πειραιά, ένα από τα παλιότερα εστιατόρια της Αθήνας. Αν και ριζικά ανακαινισμένο, με πινελιές από το παλιό μπακάλικο του παππού, η λογική στην οποία κινείται είναι πάντα η ίδια. Μενού degustation με 30 ευρώ, μενού a la carte για να πάρετε ό,τι θέλετε, ο κατάλογος αλλάζει ανάλογα με τη εποχή, αλλά μπορείτε να δείτε online τι συμπεριλμβάνει, τιμές ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΕΣ.

5) Μαγεμένος αυλός: Το αγαπημένο εστιατόριο του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι, λειτουργεί από το 1961 και προσφέρει τσιμπημένα αλλά παραδοσιακά γευματα ενώ η φήμη του ως στέκι "κουλτούρας και διανόησης" το ξεπερνάει. Πολύ ωραίος κήπος, ενδυκνειται για family sunday lunch τώρα που καλοκαιριάζει (δεν ξέρω αν το κατήργησε είχε μπουφέ με 20 ευρώ το άτομο). Worths a visit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου