Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Περι αστικής εγκληματικότητος

Για να τα ξεκαθαρίζουμε από την αρχή. Δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε πολιτική παράταξη. Δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν ότι οι μετανάστες κλέβουν τις δουλειές των Ελλήνων, δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν που φέυγει από μια χώρα από όπου είναι πολύ πιθανόν να τον σκοτώσουν ή να πεθάνει από την πείνα και έρχεται κάπου που πιστεύει ότι θα έχει μια καλύτερη ζωή. Απλά εξοργίστηκα. Ως άνθρωπος που έχει ζήσει στο κέντρο όλη του τη ζωή και μένει σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τη οδό που σκότωσαν αυτόν τον κύριο για να του πάρουν μια camera. Ως άνθρωπος που ακρβώς ένα χρόνο πρίν δέχτηκε επίθεση και ευτυχώς την γλίτωσε με 2 γρατζουνιές. Είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που εκφέρω άποψη δημόσια και ο λόγος που το κάνω είναι γιατί η κατάσταση είναι τόσο οριακή που νομίζω ότι το επόμένο βήμα θα είναι να βγω με μια ντουντούκα σαν τον συμπαθέστατο αλλά ολίγον τρομακτικό κυριούλη στο Σύνταγμα.
Ευθύνες είναι μάταιο να προσπαθήσει να επιρρίψει κανείς οπουδήποτε. Γιατί απλά φταίμε όλοι. Φταίνε κατ αρχήν όσοι μετέφεραν τον ΟΚΑΝΑ στην Ομόνοια. Αυτή ήταν η αρχή της συστηματικής υποβάθμισης του κέντρου. Και μην τολμήσει κανείς να πει ότι και πρίν είχε μετανάστες η περιοχή. Σιγά το νέο. Θυμάμαι να τρώω σε ινδικά εστιατόρια το 2000 ενώ οι πελάτες, οι ιδιοκτήτες και οι σερβιτόροι ήταν Ινδοί και Πακιστανοί. Θυμάμαι να με έχει αφήσει ο άντρας της ξαδέρφης μου μέσα σε ένα τέτοιο εστιατόριο μόνη μου γιατί έιχε ξεχάσει τα λεφτά στην μηχανή. Όχι μόνο δεν με πείραξαν, αλλά με κέρασαν και χυμό μάνγκο γιατί ήμουν η μοναδική γυναίκα του μαγαζιού. Θυμάμαι να πηγαίνω με την μαμά μου στην Μενάνδρου για να αγοράσω μασάλα μιξ για να κάνω ρύζι και να μην φοβάμαι. Φταίνε τα ΚΤΕΛ που αφήνουν τους παράνομους μετανάστες στην Ομόνοια. Δλδ τι άλλο θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι εκτός από το να μπλέξουν με την παραοικονομία και την εγκληματικότητα???Αφού το πρώτο πράγμα που αντικρύζουν είναι τους εμπόρους ναρκωτικών να δρουν ανενόχλητοι. Φταίνε οι εκτελεστικές αρχές που δεν εφαρμόζουν τους νόμους. Φταίνε οι ιδιοκτήτες που αφήνουν 30 ατόμα να ζουν στο διαμέρισμα τους για να μπορούν να χρεώνουν 15 ευρώ την μέρα το άτομο. Φταίνε όσοι ενισχύουν την παραοικονομία αγοράζοντας απομιμήσεις προιόντων. Φταίμε εμείς που όταν βλέπουμε να ληστεύτουν κάποιον αντί να βοηθήσουμε -να καλέσουμε την αστυνομία έστω- απλά φεύγουμε.
Το θέμα είναι τι κάνουμε??? Και δυστυχώς απλή απάντηση δεν υπάρχει. Προφανώς και η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για να ξέρουν που έρχονται αυτοί οι άνθρωποι. Προφανώς και πρέπει ο ΟΚΑΝΑ να μεταφερθεί αλλού. Δλδ οι άρρωστοι που πηγαίνουν εκεί να απεξαρτηθούν τι κάνουν??Ομοιοπαθητική???δεν μπορούν να πάνε εκτός ορίων πόλεως και να περνάει βανάκι να παίρνει μόνο όσους έχουν κάρτα που βεβαιώνει οτι παρακολουθούν το πρόγραμμα?Πρεπει να τους τρίβουν στην μούρη ότι προσπαθούν να αποφύγουν????Αλλά αυτά είναι θέματα για τα οποία δεν μπορύμε να κάνουμε τίποτα σε ατομικό επίπεδο. Μπορούμε όμως να καταγγείλουμε στις αρχές τον αλήτη που εκμεταλλέυεται αυτούς τους ανθρώπους νοικιάζοντας ένα σπίτι 30 τετραγωνικών σε 30 άτομα. Μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον που ζητάει βοήθεια. Μπορούμε να μην αγοράζουμε προιόντα παραοικονομίας. Μπορούμε να απαιτήσουμε επιβολή των νόμων, έστω κι αν τρέξουμε λίγο παραπάνω και φωνάξουμε σε 2 ράθυμμους δημοσίους υπαλλήλους περισσότερο. Μπορούμε να σταματήσουμε να φοβόμαστε να βγούμε το βράδυ. Γιατί όσο κρυβόμαστε εμείς τόσο αλωνίζουν αυτοί. Μπορούμε να καθαρίσουμε/φροντίσουμε/συντηρήσουμε/φωτίσουμε εγκαταλλελειμένα κτήρια και παρκάκια στη περιοχή μας. Πολλά μπορούμε να κάνουμε. Και πρέπει να αρχίσουμε να τα κάνουμε. Γιατί αυτόν τον άνθρωπο μπορεί να τον μαχαίρωσε κάποιος αδίστακτος/απελπισμένος/αγροίκος αλλά η δική μας αδιαφορία τον άφησε να το κάνει. Act up γιατί εγώ ήμουν τυχερή, ο κύριος αυτός δεν ήταν, εσείς σε ποιά κατηγορία θα ανήκετε???γιατί αν πιστεύετε οτι θα την γλιτώσετε στρουθοκαμηλίζοντας πλανάστε πλάνην οικτράν.
Ελπίζω και εύχομαι αυτός ο κύριος να ήταν από τα τελευταία θύματα αυτής της κατάστασης. Ονειρέυομαι ότι σε έναν χρόνο από τώρα (στην επέτειο της επιθέσεως εναντίον μου και της δολοφονίας αυτόυ του κυρίου) ότι θα μπορώ να ξαναπερπατήσω στην Μενάνδρου, ότι θα μπορώ να πάω το ανήψι μου βόλτα στο Πεδίο του Άρεως όπως με πηγαινε η μαμά μου, ότι θα γυρίζω με τα πόδια σπίτι μου χωρίς να φοβάμαι και ότι θα μιλάω αντί για όλα αυτά τα θλιβερά για τα 2 καινούργια hotspots της πόλης. Την Ομόνοια και την Πλατέια Βικτωρίας. Θέλω να βλέπω μουσεία, θερινά σινεμά, χώρους τέχνης, μπαράκια και εστιατόρια εκεί που τώρα βλέπω μιζέρια, απελπισία και εγκατάλειψη. Τόσο πολλά ζηταω πια????

1 σχόλιο:

  1. Έτσι όπως πάει το πράμα τα hotspots θα πολλαπλασιαστούν φοβάμαι. Έχει αρχίσει εγκληματικότητα σε πολύ ήρεμες στο παρελθόν περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή