Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

On tour: Πόρος

Οι περισσότερες έχετε πάει εκεί γτ κάποιος φίλος/αμόρε/αδερφός ορκιζόταν εκεί. Οι περισσότεροι έχετε πάει με την χορηγία του ελληνικού στρατού. Εγώ πήγα γιατί αποφάσισα να φύγω τελευταία στιγμή και ήταν κοντά. Παρόλο όμως που ήταν λύση τελευταίας στιγμής, κατάφερε να ξεπεράσει κάθε προσδοκία μου. Ακολουθεί λοιπόν το πρώτο (από τα πολλά) tourist guide του φετινού καλοκαιριού.

Πως θα πάτε: Έχετε 2 επιλογές, η μία είναι με καραβάκι από τον πειραιά και η δευτερη οδικώς, από την παλιά Εθνική, που περνάει όοοοοοολη την Αργολίδα(ένα τριωράκι δλδ αν δν πάτε του σκοτωμου). Μετα περνάτε απέναντι από το Γαλατά και σε 10 λεπτά φτάσατε. Αξίζει να το κάνετε με αμάξι, η διαδρομή είναι πολύ όμορφη. Προσέξτε μόνο τι μέρα και τι ώρα θα γυρίσετε γτ η Αθήνα έχει πάντα έναν μοναδικό τρόπο να σας εκδικηθει που περάσατε καλά αλλού. Σημειωτών στην Κακιά Σκάλα λέγεται, πολύ αποτελεσματικό.

Που θα μείνετε: Εγώ είμαι πάντα από αυτούς τους ξενέρωτους που προτιμούν το αστικό περιβάλλον(έστω του νησιού, βολεύομαι) από κάτι ξενοδοχεία που έχουν χτιστεί πάνω σε παραλίες και γύρω τριγύρω δεν υπάρχει τίποτα, παρα μόνο το απέραντο γαλάζιο.Κυρίως γτ το βράδυ (που παραδοσιακά βγαίνεις στην πόλη) φοβάμαι να οδηγήσω στον δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο Σε οποιο νησί και να βρίσκομαι. Λιμάνι προτέινω λοιπόν. Ποσέξτε το ξενοδοχείο που θα κλείσετε να μην είναι πάνω στον παραλιακό γιατί δεν θα κοιμηθείτε ποτέ από την φασαρία και να είναι προσβάσιμο με αμάξι (και να έχει και πάρκινγκ). Είδα μερικά ταλαίπωρα ασιατικής κασταγωγής να κουβαλάνε κάτι βαλιτσάρες στα ανηφορικά σκαλάκια και δεν ήταν ωραίο θέαμα.

Τι θα δείτε: Θα ανεβείτε μέχρι το ρολόι. Και για να χαζέψετε το ρολόι και για να χαζέψετε την θέα. Θα ανακαλύψετε την πλατεία του δημαρχείου γτ φυσικά δεν είναι η κεντρική. Η κεντρική αντί για το δημαρχείο μέσα στην μέση έχει την Alpha Bank!!Από την πλατεία του δημαρχείου λοιπόν, θα το πάρετε ντουγρου ευθεία πάνω και θα βγείτε στην Μητρόπολη. Φάτσα απέναντι είναι το παλαιότερο μαγαζί του νησιού. Με τα ξύλινα ράφια του, τους πάγκους του και τις χαρακτηριστικές βιτρίνες του. Υπάρχει και μόνιμη έκθεση κοχυλιών, στην δημοτική βιβλιοθήκη νομίζω. 'Εχει πάρα πάρα πολλά εκκλησάκια (θα το διαπιστώσετε με το πολύ χαρακτηριστικό κυριακάτικο ξύπνημα από τις κωδωνοκρουσίες), ένα σπίτι που έζησε για λίγο ο Καποδίστριας και πολλά αρχοντικά για να χαζέψετε περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια. Εκτός πόλης είναι ο Ναος του Ποσειδώνα (στο σημείο με την καλύτερη θέα, φυσικά), και το Μοναστήρι. Επίσης ωραία θέα και έχει και παραλία από κάτω.

Που θα πλατσουρίσετε: Αν θέλετε να νιώσετε ότι δεν φύγατε ποτέ από την Αθήνα, θα πάτε στο Ασκέλι. Μεγάλη παραλία, τίγκα στην ξαπλώστρα και στους τουρίστες. Αν είστε στο Μοναστήρι, ρίξτε μια βουτιά στην παραλία που βρίσκεται από κάτω. Επιβάλλεται και ένα μπάνιο στο cheesy Λιμανάκι της Αγάπης. Γαλαζοπράσινο νερό, καντίνα καλυμμένη με πράσινα κλαδιά, 3 σειρές ξαπλώστρες (6,50 ευρω το σετ παρακαλώ) και γενικά αισθητική Γαλάζιας Λίμνης, της πρώτης. Εxtra θέαμα: τα water sports που κάνουν όσοι επιβαίνουν στα ιστιοπλοικά που αράζουν εκεί. Ρώσικος Ναυσταθμος: Ωραία παραλία, χωρίς ίχνος σκιάς βέβαια, πιο μεγάλη από το Λιμανάκι της Αγάπης, με ξαπλώστρες αλλά πιο αραιές και καντίνα που σερβίρει σουβλάκια, κλαμπ σαντουιτς και ομελέτες για τις δύσκολες ώρες. Πίσω ότι έχει απομέινει από τον Ρώσικο Ναυσταθμο, που κάποτε πρέπει να έιχε επιβλητικά κτήρια. Τώρα κεντρίζει την ποσοχή το "το κτήμα ειναι ιδιόκτητο" που είναι γραμμένο πάνω στον τοίχο του ενός κτηρίου. Βαγιωνιά: Στο βόρειο τμήμα του νησιού, εκεί που είναι η Βυθισμένη πολιτεία. Μην κάνετε χαρούλες ότι θα την δείτε όμως, δεν είναι και δίπλα στην παραλία. Μεγάλη παραλία, beach bar που σερβίρει από πίτσες μέχρι και σπιτική μελιτζανοσαλάτα, λογικές τιμές ξαπλώστρας και ο Τάσος. Ο Τάσος είναι ο γάτος Bob Marley. Αλήτης, μαύρος, τεντώνεται όλη την ώρα και αν τον χαιδέψεις λίγο καθέται πάνω σου μέχρι να τον βαρεθείς και να τον διώξεις, αλλά καθαρίζει τον τόπο από φίδια και λοιπά ανεπιθύμητα.

Που θα φάτε/πιείτε/γλυκαθείτε: Γενικά όπου δείτε πολλούς ντόπιους. Έχει πολλά ταβερνάκια στην σειρά στο λιμάνι, αλλά και κάτι χασαποταβέρνες (κυριολεκτώ, το ιδιόκτητο κρεοπωλείο είναι ή απέναντι ή δίπλα) οι οποίες είναι κρυμμένες μέσα στα στενάκια. Μετα βεβαιότητος είδα τον "Δημήτρη" και τον "Πλάτανο" που εμπίπτουν στην κατηγορία. Από το λιμάνι πήγα στο Μεζέ Μεζέ, είναι το τελευταίο στον παραλιακό δρόμο όπου η αναλογιά ντοπιων-τουριστών ήταν 50-50. Το φαγητό ήταν αρκετά καλό, το σέρβις άμεσο και φιλικό, οι τιμές Αθήνας, αλλά το σαγανάκι γαρίδα τεράστιο και οι πατάτες locas εξαιρετικές. Ξεχώρισαν επίσης και τα Καΐκια και το Μαιστράλι. Σε ένα στενάκι στο δρόμο για την Μητρόπολη υπάρχει το Μαντείο. Σερβίρει κεφτέδες αυστηρά και μόνο από μοσχαρίσιο κιμά, γαριδοπιτάκια και μυδοπιτάκια, χταποδοσαλάτα και πολλά άλλα. Υποδέχεται τους πελάτες με σπιτική λεμονάδα, το ποτήρι λευκό κρασί είναι καλό και όχι χύμα που μοιάζει με ξύδι, το σέρβις φιλικότατο και η στρογγυλοποίηση γίνεται πάντα προς τα κάτω. Όταν δε, έριξα το κρασί μου, μου έφεραν άλλο κερασμένο και μια μπίρα, την οποία δεν εξολόθρευσα ποτέ. Πληρώσαμε 15 ευρώ το άτομο, έχοντας φάει του σκασμού. Ήθελα να τους υιοθετήσω!!! Επίσης δεν θα φύγετε χωρίς να φάτε παγωτό από το Βασσαρά, σε πρωτότυπες γευσεις όπως βερίκοκο-μέλι και καρύδα με κομματάκια σοκολάτα και το πιο αυθεντικό παγωτό ροδάκινο που έχω φάει. Έχει 1,70 η μπάλα, αλλά είναι ενισχυμένη. Εγώ ζήτησα 3 μπάλες και η κυριούλα γέμισε ενα μπολ ανάλογο με αυτό που βάζουν στην Αθήνα τις σαλάτες τα φαστφουντάδικα. Ακόμα κ αν δν είχα άλλο άτομο μαζί μου, θα έβαζα δευτερο κουταλάκι για να μην ξεφτιλιστουμε μεσα στο δρόμο. ΤΟΣΟ μεγάλη μερίδα. Πήρε το μάτι μου και κάτι ωραία γλυκα, τύπου μους πεπόνι, τιμήστε το!!! Παραδοσιακά γλυκά Πόρου θα πάρετε από τον Δαγκλη, δίπλα από το Δημαρχείο, με χιτ τα καρυδάτα σοκολάτα. Επίσης φρέσκα γλυκά ταψιού κάνει το Γλύκισμα, για ένα ελαφρύ πρωινό βρε αδερφέ. Επισκεφθείτε επίσης το-μάλλον κατακαίνουργιο- Η τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι, είτε για να δείτε κάποια εκδήλωση, είτε για να αγοράσετε κάτι, είτε γιατί σερβίρει κι αυτό λεμονάδα! Για ποτό προτείνω το μαγαζί στο κτήριο που είναι το Σινέ Διάνα, με τραπεζάκια στο μπαλκόνι, για να απολάυσετε το ποτό σας χωρίς πολλή βαβούρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου