Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Πολίτικα κι απλά/Σουζάνα: Εστιατόρια αυθεντικής πολίτικης κουζίνας

Δύο πολίτικα εστιατόρια μου έχουν εκθειάσει Πολίτες στην Αθήνα. Μόνο.Το "πολίτικα κι απλά" και την Σουζάνα. Και τα δύο έχουν αρκετά κοινά σημεία: εξαιρετική κατάφυτη αυλή, πολύ καλό service, ευγενέστατο, χαμογελαστό και διακριτικό, πολύ καλό κόσμο στα γύρω τραπέζια και πολύ σωστά στημένο κατάλογο (όχι γραφιστικά, απλά τα πιάτα έχουν συνοχή, χαρακτήρα κι αλληλοσυμπληρώνονται). Και στους δύο χώρους μπαίνεις μεσα και απλά ξέρεις ότι θα φας καλά. Και τα δύο καταρρίπτουν τον μύθο που θέλει την πολίτικη κουζίνα να είνα βαριά. Η αυθεντική πολίτικη κουζίνα είναι πλούσια, είναι ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα, σαν τους Πολίτες, αλλά βαριά δεν είναι. Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται είναι πολλά, σπάνια αλλά χρησιμοποιούνται σε ελάχιστη ποσότητα. Τα ψητά και τα τηγανητά τους είναι μαγικά και η διαδικασίες της μαγειρικής πολύπλοκες και πολύωρες. Η πολίτικη κουζίνα είναι τεχνη, και μάλιστα δύσκολη. Και τα δύο εστιατόρια είναι αντάξια των προσδοκιών μας.

Σουζάνα: Το πιο προβεβλημμένο από τα δύο. Είναι στο Φάληρο, λίγο πιο μακριά από τους φασαριόζικους κεντρικούς δρόμους. Το χούμους τους είναι to die for. Ήθελα να τους πω να γεμίσουν 3-4 βαζάκια και να πάρω και σπίτι μου. Συνοδεύετε με ζεστά πιτάκια και εξαφανίζεται από το τραπέζι εν ριπεί οφθαλμού. Εξαιρετικό είναι και το μπαμπαγκανούς καθώς και τα τυροπιτάκια του. Από κυριώς έχει φημισμένο γιαουρτλού και ότι έχω πάρει σε κοτόπουλο ή μοσχάρι (κάθε φορά διαλέγω ένα διαφορετικό) το έχω κατασπαράξει. Για το τέλος πρέπει να πάρετε οπωσδήποτε μουχαλεμπί (αχ, αυτό το άρωμα του ροδόνερου) και κιουνεφέ.

Πολίτικα κι απλά: Ας ξεκινήσω από το τέλος. Δεν ξέρω τι θα κάνετε, αφήστε χώρο για τους λουκουμάδες τους. Μαμαδίσιοι, από αυτούς που έχουν ακανόνιστο σχήμα, τρύπα στην μέση, είναι τραγανοί και λουσμενοι στο μέλι. Για κυρίως έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλά. Έχει χουνκιαρ, έχει ιτσλί, έχει γιαουρτλού αλλά η απόλυτη και δυσευρετη γκουρμεδιά είναι το μοσχαρίσιο σουβλάκι. Καλοψημένο!!Για ορεκτικά εκτός από το ταμπουλέ που ΠΡΕΠΕΙ να πάρετε (τώρα είναι και καλοκαίρι, χρειάζεστε την δροσιά του), έχει κανταιφι τυριών (προσοχή, έχει ροκφορ μέσα), πλευρώτους, κεφτεδάκια και άλλα πολλά, ένώ αν θέλετε να δοκιμάσετε έναν σπάνιο ποντιακό μεζε, το μαντί, καλυτερη ευκαιρία δεν θα έχετε. Στην αρχή σας φέρνουν και ζεστό ψωμί με ντιπ, για να εξασφαλίσουν ότι θα φύγετε έρποντας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου