Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

10 tips για να παραγγείλετε σωστά

Το σκηνικό γνωστό. Έχετε πάει να ρημαδοφάτε, σας έρχεται ένας κατάλογος ίσαμε το λεξικό του Μπαμπινιώτη, παραγγέλνετε κάτι στην τύχη και όταν σας έρθει θέλετε να φάτε το πιάτο του διπλανού σας. Αναρωτιέστε τι πήγε στραβά κι εσείς παραγγείλατε το λάθος πράγμα. Μην ανησυχείτε. υπάρχει μεθοδολογία. Η ακόλουθη:

1) Παραγγέλνουμε πάντα το είδος στο οποίο ειδικεύεται το μαγαζί. Σε απλά ελληνικά σε χασαποταβέρνα παραγγέλνουμε κρέας, σε ψαροταβέρνα ψάρια ή θαλασσινά, σε ιταλικό εστιατόριο πίτσα ή ζυμαρικά, σε γιαπωνέζικο sushi και σε κινέζικο noodles και spring rolls. Ναι, εχω παραγγείλει κι εγω μπριζόλα σε ψαροταβέρνα. Ούτε η γάτα δεν την έτρωγε.Δεν έβαλα μυαλό. Παραγγειλα και ομελέτα σε παραδοσιακό καφενείο κυριακή πρωι. Την μέρα που θα μάθει ο μπαρμπα Μήτρος τι είναι το brunch εκείνη την μέρα και μόνο δεν θα μου σερβίρουν κάρβουνο. Η αποθέωση ήταν όμως τα γεμιστά σε σουβλατζίδικο. Δεν θέλετε να ξέρετε.

2) Σε μαγαζί που δεν το ξέρουμε δεν παραγγέλνουμε ΠΟΤΕ φαγητό που το κρύβει η σάλτσα. Αφήστε τα αλα κρεμ για μαγαζιά που εμπιστευεστε και αφήστε τους πειραματισμούς για τους συνδαιτημόνες σας.

3) Ρωτάτε για ότι υλικό δεν είναι σαφές στον κατάλογο. Πάντα ρωτάτε πόσα είδη κιμά έχουν τα μπιφτέκια και τι είδη είναι, πάντα ρωτάτε αν τα μανιτάρια είναι φρέσκα ή κονσέρβα και ΠΑΝΤΑ ρωτάτε σε τι λάδι τηγανίζουν τις πατάτες σας.

4) Ζητάτε το μέρος του κρέατος που θέλετε. Η παράξενη από δω τρώει μόνο φιλέτα, μπριζόλες και καρέ. Όλα τα υπόλοιπα απλά δεν είναι για μας.

5) Αποφεύγετε τα μαγειρευτά φαγητά. Συνήθως είναι μαγειρεμένα ώρες πριν οπότε η μισή νοστιμιά έχει χαθεί. Ξαναζεσταμένα είναι χειρότερα από κρύα και τα μααρόνια σχεδόν πάντα λασπωμένα. Επίσης πάρτε το απόφαση, την μαμά σας σε αυτά τα φαγητά δεν την ξεπενάει κανείς.

6) Το φαγητό που είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού φαίνεται από τον κατάλογο. Είναι αυτό που έχει 3 σειρές περιγραφή από κάτω και είναι σε φαινομενικά άσχετη κατηγορία. Παραγγείλτε το.

7) Αν δεν έχετε ιδέα τι να πάρετε αρχίστε να χαζεύετε τι τρώνε οι γύρω σας που μάλλον ξέρουν το μαγαζί. Προσπαθήστε να ταιριάξετε αυτό που βλέπετε με την περιγραφή στον κατάλογο κι αν δεν τα καταφέρετε αναβιώστε την γνωστή σκηνή "I'll have what she is having". Χωρίς το foodgasm.

8) Αν δεν ε΄'ιναι σε μεζεδάκι, μην παραγγείλετε ΠΟΤΕ κρέας που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Ναι, το φιλέτο ζαρκαδιού μπορεί να είναι ωραίο, αλλά αν δεν είναι θα μείνετε νηστικοί. Αν είναι για την μέση όμως, αν δεν αρέσει σε εσας μπορεί να αρέσει σε καποιον άλλο, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα υπάρχει στο τραπέζι κάτι να φας εκτός απο ψωμί.

9) Ότι έχει την λέξη 'tropicana" μέσα έχει ανανά.Αν δεν είστε φαν του γλυκόξινου παραγγείλτε ένα καλαμάκι κοτόπουλο.

10) Αν ο κατάλογος είναι μισή σελίδα και τίποτα δεν σας γεμίζει το μάτι πάρτε το πιο απλό πιάτο που υπάρχει. Και καλό να μην είναι, δεν κρύβει εκπλήξεις. Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα. Τέλεια. Μπριζόλα με πατάτες. εξαιρετικά. Από τον αφρό κουνουπιδιού και το σουφλέ κοτόπουλο με μανταρίνι περισσότερες πιθανότητες έχει να τρώγεται.

1 σχόλιο:

  1. Συχνά ένα μπαγιάτικο φαγητό σουλουπώνεται με μία σάλτσα και ξαναβγαίνει στη γύρα. Μου έχει τύχει μουσακάς να περιέχει σφαιρίδια κιμά μέσα σε σάλτσα μελιτζάνας, κατά τ' αλλα ολόφρεσκο πιάτο!.
    Τα φαγητά που παραγγέλνετε χρειάζεται να συμβαδίζουν με την εποχή, δλδ καρπάτσιο/οτιδήποτε με ωμό κρέας το κατακαλόκαιρο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή