Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Comfort food

Ναι, είναι χιλιοειπωμένο η κρίση φέρνει την ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες, την εκτίμηση στους οικογενειακούς δεσμούς και την ανάγκη να καταφύγουμε στην ασφάλεια των παιδικών μας αναμνήσεων μέσω του φαγητού. Απλά το comfort food διαφέρει από γενιά σε γενιά. Το comfort food εμάς των ταλαίπωρων που γεννηθήκαμε την δεκαετία του 80 είναι το ακόλουθο (με συνταγές)

1) Τοστ ζαμπον τυρί πατατάκια κέτσαπ. Η παιδική μας ηλικία σημαδεύτηκε από την μόδα των τοστάδικων. Μεγάλη μου απορία τι στον κόρακα είχε μέσα η σως Βουδαπέστης. Το κλασσικό τοστ που μας έπαιρνε η μαμά μας για να τρώμε κάτι στο θερινό σινεμά στις παιδικές ταινίες. Φτιάξτε το όταν βρειτε δικαιολογία να ξαναδείτε την Λαίδη και τον Αλήτη ή τα 101 σκυλάκαι της Δαλματίας.

2) Σουφλέ με ψωμί του τοστ. Must σε όλα τα παιδικά πάρτυ, σε διάφανο πυρεξ δίπλα από τις πορτοκαλάδες και τισ κοκα κόλες. Ευκολη αναβίωση. Αλείφετε με μαργαρίνη (κλασική αξία 80"s) και τις 2 πλεύρες από τις φέτες του τόστ (χωρίς κόρα), Στρώνετε στο πυρεξ και από πάνω στρώνετε τις φέτες του ζαμπον. Στρώνετε διάφορα τυριά τριμμένα από πάνω και αν θέλετε και κανένα σωταρισμένο λαχανικό (πιπεριά. πράσο ή ντομάτα). Καλύπτετε πάλι με ζαπόν και από πάνω με φέτες αλειμμένες με μαργαρίνη, ενώ περιχύνετε με το κλασσικό μείγμα αυγού και κρέμας γάλακτος. Ψήνετε μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται ακούγωντας μεγάλες επιτυχίες των 90's, όπως "κι αν ξυπόλητη χορευω", "αίμα, δακρυα κι ιδρώτας", "το νου σου κύριε οδηγέ" και "πρώτη φορά γιορτάζω".

3) Καρμπονάρα. Όχι την αυθεντική, με τα αυγά. Την fake, που έκαναν οι μαμάδες μας με το που ανακάλυψαν την κρέμα γάλακτος. Για να πετύχει η συνταγή τα μακαρόνια απαγορεύεται να είναι al dente, η σάλτσα είναι πολυ εύκολη κόβουμε το μπέικον σε κομματάκια και το σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι (άλλο breakthrough των '90's, με την διαφήμιση που το κοριτσάκι βάραγε το τηγάνι στο χέρι του μαγαζάτορα ουρλιάζοντας ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ TEFAL). Όταν τσιγαριστεί ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πιπέρι και όταν δέσει το ρίχνουμε ΠΑΝΩ στα μακαρόνια.

4) Γαρίδες με σως "κοκταίηλ". Ναι, η original είναι με αβοκάντο και περίεργη σως. Οι περισσότερες νοικοκυρές όμως βαριόντουσαν να βρουν αβοκάντο. Τηγάνιζαν λοιπόν τις γαρίδες (καθαρισμένες) τις έστρωναν πάνω σε μια πιατέλα που την είχαν τιγκάρει στο μαρουλόφυλλο και έβαζαν δίπλα την αμίμητη πανευκολη σως μαγιονέζα-κέτσαπ-λίγη μουστάρδα-λίγο λεμόνι ή κονιάκ και ταμπάσκο. Ότι απέμενε τρωγόταν ωραιότατα την επόμενη μέρα μπροστά από την τηλεόραση.

5)Κοτόπουλο σνίτσελ γεμιστό με ζαμπον και τυρί. Αυτό που όλοι οι άλλοι ονομάζουν κοτόπουλο Κιέβ. Η εύκολα λύση όταν η μαμά σας είχε δουλειές και δεν προλάβαινε να μαγειρέψει τις "αγαπημένες" σας φακές και πολύ στεναχωριόσασταν.  Θα χαρείτε να ενημερωθείτε ότι πολλά χασάπικα το φτιάχνουν ακόμα. Ξεπαγώνετε, τηγανίζετε και συνοδεύετε με πατατάκια.

6) Μωσαικό: Το αγαπημένο όλων των παιδακίων γτ είχε σοκολάτα και μπισκότο και τρούφα (ενίοτε πολύχρωμη). Για τα το αναβιώσετε δεν θέλω μοντερνισμούς. Τα μπισκότα θα είναι πτι μπερ (και όχι μιράντα), το λικέρ θα είναι κονιάκ (ή άντε tia maria) και η φόρμα η μακρόστενη του κεικ. Ξεκινάμε: 3 πακέτα πτι μπερ, 250 γραμάρια μαργαρίνη, 250 γραμμάρι άχνη ζάχαρη, 4 αθγά, 2 βανίλιες, 1 1/2 φλιτζάνι του καφέ λικέρ, 3-4 κουταλιές της σούπας κακάο. Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να γίνει άσπρο και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε την ζάχαρη, τα αυγά, την βανίλια, το κακάο και το  μισό λικέρ μέχρι να γίνει κρέμα λεία και αφράτη. Σπάμε τα πτι μπερ σε μικρά κομμάτια, τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο λικέρ και τα ανακατεύουμε στο μείγμα. Τα βάζουμε σε μακρόστενη φόρμα, τα πασπαλίζουμε με τρούφα και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες τουλάχιστον. Μην κάνετε τον κόπο να το κόψετε, πάρτε ένα κουτάλι της σούπας και enjoy!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου