Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Μονοήμερη: Τατόι

Οι μόνες εικόνες που έχουμε δει οι περισσότεροι είναι από ενα ρεπορταζ που δείχνει το πλιάτσικο που είχαν κάνει την δεκαετία του 80 και για το γεγονός ότι ο Κοκός το διεκδικούσε με πάθος πολλά χρόνια λέγοντας οτι είναι το σπίτι του...με 30 στρέμματα κήπο!!Τώρα που η Πεντέλη έχει καεί και έχει χτιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου, είναι δύσκολο να φανταστείς ότι κάποτε ήταν ένα πυκνό δάσος,με ψηλα δέντρα και γρασίδι. Τα θερινά ανάκτορα του Τατοϊου όμως, είναι τα τελευταία 30 στρέμματα που το έχουν διατηρήσει και μπορεί κάποιοι να το χρησιμοποιούν σαν βοσκοτόπι(κι όμως υπάρχουν βοσκοί και πρόβατα ακόμα στην Αττική), αλλά είναι το ωραιότερο πάρκο που έχουμε...

Τι θα δείτε: Τους τάφους των βασιλέων. Είναι στην κορυφή ενός λόφου εκεί που ήταν κάποτε τα τείχη της αρχαίας Δεκέλειας. Θα το αναγνωρίσετε από το εκκλησάκι(το οποίο φυσικά είναι κλειστό). Οι τάφοι είναι διάσπαρτοι γύρω από το εκκλησάκι και είναι ένα μάθημα ιστορίας στο fast forward. Ο διάδοχος που πέθανε απο δάγκωμα μαιμούς,ο βασιλόπαις που ήταν επίτροπος της Κρήτης και είχε παντρευεί μια Βοναπάρτη, ένα μωρό που πέθανε μηνών και μέλη της οικογένειας που παντρεύτηκαν Γιουγκοσλάβους κ Άγγλους ευγενείς,είναι τα trivia που μπορεί να ανακαλύψει κανείς. Το άλλο αξιοθέατο το οποίο έχουν φροντίσει να επισημάνουν κιόλας τώρα τελευταία με πινακίδες είναι οι βοηθητικοί χώροι του κτήματος. Ελαιοτριβείο,βουτυροποιείο,κελάρι και σταύλοι είναι εξαιρετικό δείγμα κατ αρχήν αυτάρκειας και κατα δεύτερον αρχιτεκτονικής γιατί είναι πετρόχτιστα,με ιδιαίτερες σκεπές που συναντώνται στις βόρειες χώρες. Κάπου εκει βρίσκονται ρημαγμένα και τα αυτοκίνητα του κτήματος, απο φορτηγά μέχρι λιμουζίνες. Τα ανάκτορα είναι κλειστά και περιφραγμένα με ένα γλυκύτατο σκυλάκι μέσα από τον φράχτη. Αν κατεβείτε τα σκαλάκια προς τους κήπους θα δείτε την μαρμάρινη κρήνη με τον λέοντα και ακριβώς από κάτω τους κήπους. Έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες αποκατάστασης των κτηρίων και ελπίζω να γίνουν σύντομα επισκέψιμα.

Που θα φάτε: Υπάρχουν διάφορες ταβέρνες τριγύρω,η πιο γνωστή είναι ο Λεωνίδας, με εξαιρετική θέα η Θέα και ο Αγ.Μερκούριος, αλλά εμείς σαν εναλλακτικοί (ανάποδοι) άνθρωποι πήγαμε στο μαγαζί με το μεγαλύτερο τζάκι της περιοχής. Στην χασαποταβέρνα ο Λάμπρος. Το signature dish του είναι τα παϊδάκια. Το τζατζίκι του είναι έξτρα ενισχυμένο ενώ έχει και εξαιρετική χορτόπιτα. Αν δεν θέλετε παϊδάκια έχει μαλακή και ζουμερή μοσχαρίσια γάλακτος. Για γλυκο φέρνει χαλβά σιμιγδαλένιο(αν έφερνε μωσαϊκό θα τον παντρευόμουνα),οπότε αν δν σας αρέσει αρχίστε να σκέφτεστε που θα πάτε για γλυκό μετά. Extra tip: επειδή η τουαλέτα είναι έξω από το μαγαζί πλύντε τα χέρια σας πριν μπείτε μέσα γιατί αν ζεσταθείτε από το τζάκι μετα δύσκολα θα ξεκουνιέστε.

Που θα πάτε βόλτα για την χώνεψη: Στη λίμνη Μπελέτσι. Ένας βούρκος είναι,μην φανταστείτε, αλλά έχει πάπιες και χήνες και κουνελάκια και περιφραγμένα ελαφάκια...και ενα σκυλάκι να τα φυλάει όλα αυτά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου