Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Summer in Athens: The survival list

Αυτή τη στιγμή, προς μεγάλη μου χαρά και έκπληξη, η Αθήνα έχει δροσιά, συννεφιά και ετοιμάζεται για μια γερή μπόρα σαν την χθεσινή (γίνεται να ρίξει και μία το Σάββατο το απόγευμα που βαριέμαι να τρέχω για μια βάφτιση στον Άλιμο???). Anyways, το point μου είναι ότι το άρθρο δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμο, αλλά επειδή την ξέρω την μοίρα μου (το Σάββατο θα έχει καυσωνα) κάπου στο άμεσο μέλλον θα σας χρειαστεί. Διαβάστε λοιπόν το πως επιβιώνει στην Αθήνα των 40 βαθμών Κελσίου η υποτασική eirhnh h athinaia. Αν μπορώ εγώ μπορείτε κι εσείς.
1) Δεν εξορμούμε στο κέντρο εάν δεν πέσει ο ήλιος. Το κέντρο έχει πολλά καλά, αυτό που δεν έχει είναι σκιά, δροσιά και άνεση κινήσεων (είναι πάντα πήχτρα). Αποφύγετε με κάθε κόστος να κατεβείτε πρίν τις 8 (άντε 7 αν θέλετε να ψωνίσετε). Αν μένετε κέντρο ο ανεμιστήρας ή το aircondition θα γίνει το καινούργιο σας αμόρε. Σφιχταγκαλιάστε το, χαιδέψτε το, καλοπιάστε το, κάντε ότι μπορείτε να μην σας εγκαταλείψει γιατι αλλιώς την πατήσατε. Αν δουλεύετε το κέντρο πηγαίντε στην δουλειά από ΠΟΛΥ νωρίς, για να αποφύγετε τον ήλιο, εξοπλιστείτε με βεντάλιες/φορητά ανεμιστηράκια/evian για να την παλέψετε όσο είστε στην δουλειά και αν σχολάτε πριν τις 5 μαζέψτε τους φίλους σας με το ίδιο ωράριο και πηγαίνετε στην κοντινότερη καφετέρια με τον ισχυρότερο κλιματισμό μέχρι τις 7. Μετά από εμένα είστε ελεύθεροι.
2) Αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεν θέλω να το πολυαναλύσω αλλά από τότε που αυτός ο άχρηστος έβγαλε το εναίο εισητήριο για όλα τα μέσα δεν μπορείς να πατήσεις ούτε στο μετρό μόλις καλοκαιριάσει. Ειδικά όσοι έχουν χαμηλή πίεση που εκτός από τον συνωστισμό υποφέρουν κι από τις έντονες μυρωδιές λιποθυμάνε σαν τα κοτόπουλα. Η λύση για όσους δεν έχουν δικό τους μέσο μεταφοράς είναι το ποδήλατο. Κοστίζει οσο 3 μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών (και το έχετε και για του χρόνου), δεν σας αναγκάζει να περιμένετε επι μακρόν κάτω από τον ΚΑΥΤΟ ήλιο, πάτε όπου θέλετε σχετικά γρήγορα και άνετα, ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσετε σας δροσίζει κιόλας. Κράνος, γυαλιά, αντιηλιακό και ανοιχτόχρωμη μπλούζα να φοράτε και είστε καλυμμένοι.
3) Έχετε πάντα μαζί σας ένα φακελάκι με αλάτι. Σας το λέω εκ πείρας. Είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που ξέρουν να σας συνεφέρουν αν λιποθυμήσετε (και ακόμα πιο ελάχιστοι αυτοί που θα ασχοληθούν). Αν (μάλλον όταν) νιώσετε ότι αρχίζετε να ζαλίζεστε, τρώτε το αλατάκι σας, σας ανεβαίνει η πίεση και σας δινει χρόνο ή να πάτε κάπου πιο δροσερά ή να φάτε κάτι ή να εξηγήσετε σε κάποιον τι σας συμβαίνει και τι πρέπει να κάνει. Για την ιστορία, αν κάποιος λιποθυμήσει, δεν συνωστιζώμαστε γύρω του και κάποιος του σηκώνει τα πόδια για να του ανέβει το αίμα στο κεφάλι, όταν συνέλθει του δίνουμε νερό και κάτι αλμυρό. Δεν τον σηκώνουμε απότομα, δεν του δίνουμε να μυρίσει κολώνιες και δεν τον χαστουκίζουμε για να συνέλθει (εκτός αν έχουμε προσωπικά μαζί του).
4) Δεν μαγειρεύουμε. Ναι εγώ το λέω. Η κουζίνα αναπτύσσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενώ ο ατμός από ότι βράζουμε είναι ότι καλύτερο για να πάθουμε άμεσα συμφόρηση (και αν είμαστε μόνοι μας και δεν συνέλθουμε να καεί και το σπίτι). Η λύση είναι ψητά στον φούρνο (με ανοιχτά τα πορτοπαράθυρα της κουζίνας και εμάς σε δωμάτιο με κλιματισμό όσο το φαι ψήνετε μόνο του), σαλάτες, κρύα πιάτα, φρέσκα ζυμαρικά (τα οποία θέλουν το πολύ 3 λεπτά βράσιμο, ούτε εγω δεν προλαβαίνω να λιποθυμήσω), γιαούρτια, παγωτά και delivery. Extra tip: Επειδή το καλοκαίρι ζεσταινόμαστε πολύ όταν χωνέυουμε, αψηφούμε τους διατροφολόγους και κρατάμε την σαλάτα για το τέλος γιατί μας δροσίζει.
5) Δεν φέυγουμε από το σπίτι με άδειο στομάχι και δεν πίνουμε καφέ ή πορτοκαλάδα χωρίς να το έχουμε συνοδέυσει με κάτι στέρεο. Όχι δεν με έχει πιάσει κανένα σύνδρομο, ούτε έχω όρεξη να κάνω την μαμά σας, απλά όταν κάνει ζέστη και το στομάχι δεν έιναι γεμάτο κάποια στιγμή θα νιώσετε το στομάχι σας να κάει και μέσα στα επόμενα 3 λεπτά θα έχουν σκοτεινιάσει τα πάντα γύρω σας.
6) Φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα τα οποία είναι άνετα και φτιαγμένα από φυσικά υλικά. Το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια. Και προς Θεού όχι δυνατά αρώματα. Βασικά καθόλου αρώματα. Body spray people!!! Και όχι με το κιλό. Μην σκεφτείτε τον εαυτό σας. Σκεφτείτε τους γύρω σας.
7) Ή κόβουμε το μαλλί κοντό ή το αφήνουμε πολύ μακρύ για να μπορούμε να το κάνουμε κότσο. Οποιοδήποτε μεσαίο μηκος, αφέλειες, φράντζες, μύτες, τα αφήνετε για το Σεπτέμβριο γιατί αλλιώς θα σκάσετε. Και οι ξανθές μην το παρακάνετε με το οξυζενέ, ή θα καταλήξετε με το μαλλί άσπρο ή με το μαλλί πράσινο, αν μπείτε σε πισίνα.
8) Ξεφορτωθείτε ότι τζάτζαλο υπάρχει στο σπίτι το οποίο δεν χρειάζεται να είναι εκεί. Το καλοκαίρι ανοίγουμε συχνά τα παράθυρα και μπαίνει σκόνη. Και το καλοκαίρι είναι λίγο για να το φάτε στο ξεσκόνισμα. Επίσης, αν ξαναμπώ σε δωμάτιο το οποίο έχει παρατεταγμένα 200 λούτρινα αρκουδάκια θα κάνω μεταβολή θα αρχίσω να τρέχω. Μαζεύουν σκόνη, πιανουν χώρο και ζεσταίνουν κι άλλο το κρεββάτι/καναπέ/όπου διάολο τα έχετε βάλει. Πλύσιμο-σακούλα-αποθήκη. Το ίδιο ισχύει και για το ψυγείο. Δεν θα παγώσει τίποτα γρήγορα αν δεν μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα ο ρημάδης ο κρύος αέρας. Και για τα ντουλάπια της κουζίνας. Εκτός αν θέλετε να κάνετε παρέα με την κατσαριδούλα την μικρή Τερέζα, η οποία θα κάνει party με ότι έχετε αφήσει στα ντουλάπια σας για αυτήν.
9) Φτιάξτε το μπαλκόνι σας. Τα φυτά δροσίζουν εάν ειναι τοποθετημένα σωστά. Το νυχτολούλουδο καλύπτει τις μυρωδιές της πόλης και το βιβλίο στο μπαλκόνι (τον δεκαπενταύγουστο που εχουν φύγει όλοι) είναι η καλύτερη χαλάρωση. Προτιμήστε το.
10) Κοιμηθείτε σχετικά νωρίς. Αυτό στην δική μου γλώσσα μεταφράζετε "όχι πολύ μετά τις 2". Έτσι κι αλλιώς το αργότερο στις 10 θα σας ξυπνήσει η ζέστη. Εκτός βέβαια αν θέλετε όταν πάτε διακοπές και να κοιμάστε εκεί όπου βρείτε, όπως κανω εγώ τα 3 τελευταία καλοκαίρια, αλλά κάτι μου λέει ότι δεν θα σας αρέσει πολύ η ιδέα. Ε?

4 σχόλια:

  1. Έχω να προσθέσω πως τις μέρες του καύσωνα οι κυλιόμενες του μετρό που κατεβαίνουν συνήθως είναι εκτός λειτουργίας, οπότε είναι ό,τι χειρότερο αν είσαι ζαλισμένος να πας να κατέβεις ακίνητες κυλιόμενες. Οπότε extra προσοχή. Αν έχετε κάνει και camel trophy προτείνω να ανεβαίνετε κάθε βράδυ στο Λυκαβηττό. Δεν κάνει ζέστη ποτέ, ακούτε τζάμπα συναυλίες και πέφτει και η κοιλιά. 3 σε 1!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μου έχει λείψει οφείλω να ομολογήσω η κλασσική ατάκα όταν κανονίζαμε καφέ το καλοκαίρι στην Αθήνα:
    εσύ: οτι ώρα θες μπορώ
    εγώ: εεε ραντεβού κατά τις 6;
    εσύ: ...μετά τις 8 (0ΠΑΝΤΑ!), δε βγαίνω πριν πέσει ο ήλιος!
    εκεί με έστελνες! μ'αρέσει που χα και επιλογή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αργυρώ.. φαντάζομαι το κατάλαβες!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ma eixesepilogh, apo tis 8 kai meta, opou itheles!!!!miss you manoula!!!filia ston manouso!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή